Wat is het Huis van het Kind?

De Huizen van het Kind zijn opgericht in navolging van het decreet omtrent preventieve gezinsondersteuning. Ze worden gesubsidieerd door Kind&Gezin en zijn momenteel opstartend in verschillende Vlaamse steden en gemeenten. Momenteel zijn er al 120 van deze huizen.

Het doel van de Huizen van het Kind is een samenwerkingsverband te vormen tussen de verschillende overheden, organisaties, vrijwilligers en burgers die zich dagelijks inzetten voor (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Op die manier willen de huizen de krachten tussen al deze organisaties bundelen om meer gezinnen beter te kunnen ondersteunen. Daarnaast streven ze ernaar om het bestaand aanbod in opvoedingsondersteuning beter op elkaar en op de lokale noden af te stemmen.

Het Huis van het Kind werkt volgens 3 pijlers:

 • Opvoedingsondersteuning
  • Dit betekent dat ons huis een aanspreekpunt wil zijn voor al uw vragen omtrent opvoeding. Wij gaan er van uit dat elke opvoedingsverantwoordelijke vragen heeft, het hoeft dus niet om een probleemsituatie te gaan. Daarnaast willen wij gezinnen ook ondersteunen in de opvoeding door het aanbieden van vormingen en workshops die afgestemd zijn op de lokale noden.
 • preventieve gezondheidszorg
  • Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door het consultatiebureau van Kind&Gezin. Tijdens de consulten volgen de verpleegkundige en de dokter de ontwikkeling van uw kindje op. Ze geven ook tips die je thuis handig kan gebruiken voor de opvoeding en verzorging van uw kindje.
 • Ontmoeting
  • Wij willen ontmoeting tussen ouders en kinderen stimuleren om zo ervaringen, tips, … te delen met elkaar. Daarom is ons huis eveneens een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is.

In het Huis van het Kind van Zemst zullen verschillende diensten gehuisvest worden. Zo kan u bij de coördinator van het Huis van het Kind terecht met uw vragen over opvoeding, activiteiten die we organiseren, het vormingsaanbod of voor meer informatie over het huis.
Ook de dienst voor onthaalgezinnen zal voortaan aanwezig zijn in dit nieuwe huis. Zij kunnen u helpen in uw zoektocht naar kinderopvang.
Ten slotte verhuist ook het consultatiebureau van Kind&Gezin vanaf 8 september 2015 naar deze locatie.

PRAKTISCH:

Huis van het Kind Zemst is momenteel een 'vzw in vereffening'.

Adres: Meerweg 2, 1980 Zemst

 • Contact:
  Coördinator: Anja Conickx
  E-mail: huisvanhetkind@zemst.be
  Tel: 015 61 85 17
 • Dienst voor onthaalgezinnen:
  Kristin De Ridder en Carine De Smedt
  E-mail: Kinderopvangdienst@zemst.be
  Tel: 015 61 87 24 en 015 61 87 25
 • Kind&Gezin-lijn: 078 150 100

Openingsuren:
Maandag: 9 - 12 uur
Dinsdag: 16 - 19 uur
Buiten deze openingsuren kan u steeds langskomen op afspraak.

Parking: Hoogstraat 69,1980 Zemst