Verslaving

Alcohol

Alcohol is meer aanvaard dan drugs, maar kan ook heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker bij jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn. Het is belangrijk om er niet te vroeg mee te beginnen: alcohol verstoort de groei van de jonge hersenen in ontwikkeling. Alcohol kan zo, vooral wanneer je vaak of veel drinkt, leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.

Drink je toch alcohol als jongere?
Sta stil bij je alcoholgebruik en vraag jezelf af waarom je drinkt. Gaat het af en toe over een glaasje met vrienden of drink je omdat je het niet kan tegenhouden, omdat het moet? In dit laatste geval is drinken een vlucht geworden om te vergeten, om je beter of anders te voelen. Alcohol gaat het gevoel waar je mee zit niet wegnemen. Je hebt er zelfs een hindernis bij.

Blijf er niet alleen mee zitten. Spreek over hoe je je voelt met iemand die je vertrouwt. Of neem contact met het JAC, Awel, Tele-onthaal, de Druglijn,…

Drugs

Je kan een onderscheid maken tussen legale en illegale drugs. Legale drugs zijn bijvoorbeeld alcohol en medicatie. Illegale drugs zijn beter gekend als cannabis, XTC; LSG, cocaïne, speed,…

Drugs zijn stoffen die een invloed hebben op onze geest; gevoelens, zintuigen, waarneming en bewustzijn. Ook bepaalde bezigheden kunnen als een drug werken. Denk maar aan gamen, gokken, internet,…

Er zijn heel veel soorten drugs en de meeste mensen krijgen tijdens hun leven te maken met één of meerdere daarvan.
Niet enkel jongeren gebruiken illegale drugs en niet alle zware drinkers zijn volwassen mannen. Je kan niet zomaar op een groep mensen een bijbehorende drug plakken. Of iemand drugs gebruikt en welke drug dat dan is, hangt van veel dingen af: de cultuur, het gezin waarin iemand opgroeit, de leeftijd, de job, reclame, de wet, de invloed van vrienden, financiële middelen,...

Maar we kunnen er wel van uitgaan dat iedereen wel eens een (legale of illegale) drug gebruikt of ermee in contact komt in zijn of haar omgeving. Natuurlijk praat dat het gebruik van legale of illegale drugs niet goed. Drugs houden altijd risico's in en de veiligste keuze is om ze niet te gebruiken.

Deze informatie komt van www.druglijn.be.

Wil je nog meer weten over soorten drugs, effecten, advies en tips,…? Neem dan zeker een kijkje op www.druglijn.be

Computer/gamen

Gamen is iets wat je altijd en overal kunt doen, op je gsm, tablet, laptop of pc. Gamen kun je alleen doen, met vrienden of online met mensen die je nog nooit hebt ontmoet.
Sommige mensen brengen zoveel tijd met gamen door dat ze zonder niet meer kunnen functioneren. We spreken dan van een gameverslaving. Zo kunnen bepaalde bezigheden zoals gamen, gokken, internet,… als een drug werken.
Maar wanneer spreek je nu over een gameverslaving?
Als het gamen ten koste gaat van je normale leven, zowel thuis als op school, je werk of je vriendkring en er weinig of geen controle meer is over het speelgedrag. Het gamen heeft je zo hard in zijn greep, dat je wel moet spelen. Je gezondheid kan er onder gaan lijden: je verzorgt jezelf misschien minder of krijgt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, gespannen spieren, pijnlijke ogen,…
Ook naar je omgeving toe kan je anders gaan reageren. Je gaat minder of niet meer deelnemen aan activiteiten met vrienden, de sportclub of jeugdbeweging. Je verliest je interesse in school, werk, vrije tijd,… Je reageert misschien wel wat korter van stof naar de mensen in je omgeving en voelt je heel gespannen.
Als je denkt dat je een gameverslaving hebt, dan kan je professionele hulp zoeken. Ga eens langs bij het JAC om je mogelijkheden te bespreken. Blijf er alvast niet mee zitten en praat erover, hoe moeilijk dat ook is. 

Minder gamen of stoppen met gamen is best lastig. Misschien heb je het al enkele keren geprobeerd en is het niet gelukt. Toch is het mogelijk. Misschien kunnen deze tips je al op weg helpen:

  • zorg ervoor dat je nog voldoende eet en slaapt
  • laat het gamen je verantwoordelijkheden voor school of werk niet overnemen. Hou het gamen voor je vrije tijd.
  • Denk na over je speelgedrag als je merkt dat je omgeving (ouders, familie, vrienden, school, sportclub,…) zich zorgen begint te maken. Maak eventueel samen met je ouders afspraken over de tijd die je aan het gamen mag spenderen. Probeer deze afspraken voor jezelf zoveel mogelijk te respecteren. Stel bijvoorbeeld een bepaalde tijd in op je gsm of wekker en rond je game af als het alarm afgaat. Op die manier kan je je speelgedrag onder controle houden. Als het alarm afgaat, is het tijd om iets anders te doen.
  • Hou het gamen plezant en laat het niet komen tot ‘moeten’ spelen.
  • Als je denkt of merkt dat het gamen uit de hand loopt, blij er dan niet alleen mee zitten. Spreek erover met iemand en zoek indien nodig professionele hulp. Het kan helpen dat je bij iemand terecht kan, zeker op momenten dat je het moeilijk hebt.

Meer informatie over gamen en een zelftest kan je vinden op www.druglijn.be.

Je kan anoniem terecht bij de druglijn op het nummer 078/15 10 20 van maandag tot vrijdag van 10u tot 20u (skypen kan ook, kijk voor de mogelijkheden op de website).
Je kan mailen en chatten met de druglijn. Aanmelden voor de chat doe je via de website en is mogelijk op maandag van 15u tot 18u, woensdag van 14u tot 17u en vrijdag van 15u tot 18u.

De druglijn is gesloten op wettelijke feestdagen, 11 juli en 26 december.

Roken

Waarom rook je eigenlijk? En hoe komt het dat je er ooit mee begonnen bent? Vragen waar elke roker mee zit maar niet altijd kan beantwoorden. Die eerste sigaret was niet lekker en toch ben je er mee door gegaan. Misschien eerst samen met vrienden of omdat je nieuwsgierig was? Spijtig genoeg ben je snel verslaafd aan roken, zowel fysiek als mentaal. De fysieke verslaving kan je na enkele weken stoppen met roken onder controle hebben, maar de mentale verslaving is de meest hardnekkige. Het is een handeling die je gewoon bent en ook linkt aan bepaalde situaties, bijvoorbeeld gezellig samen met de vrienden, na het eten, bij het uitgaan, als pauze op het werk of tijdens het studeren,… Elke roker ondervindt nadelen aan roken, maar toch heeft de verslaving je zo in de ban dat stoppen niet lukt.

Voor heel wat informatie, een zelftest, tips om te stoppen met roken,… kan je terecht op www.kortemettenmetsigaretten.be.

Gokken

Het is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Overal zie je advertenties en reclame verschijnen die mensen wil aanzetten om te gokken.
Als je gokt zet je geld in om te winnen. Deze kans wordt echter bepaald door het lot. We spreken daarom over ‘kansspelen’. Je hebt de mogelijkheid om te winnen niet in eigen handen. Je waagt een ‘kans’ om te winnen, maar de kans om te verliezen is er natuurlijk ook.

Er zijn veel verschillende soorten kansspelen. Zo heb je de speelautomatenhallen waar je slots-toestellen vindt en waar je poker en black jack kan spelen. In casino's vind je de roulette, black jack, kaarten,… Maar ook buiten deze plaatsen kan je gokken, denk maar aan de krasloten en andere loterijspelletjes, het gokken op paarden- of hondenrennen of het gokken via het internet dat de laatste jaren sterk opkomt.

Meer informatie over gokken, een zelftest, de effecten van gokken, risico’s, wetgeving,… kan je vinden op www.druglijn.be.