Nacht van de Geschiedenis

Met een boeiende lezing en een oud volksspel staat De Nacht van de Geschiedenis 2019 in Zemst in het teken van de sport.

In het kader van de Nacht van de Geschiedenis plaatst het Sportimonium een oud volksspel in de inkomhal van de bib. Daar vind je ook een standje rond sport en spel van Breugel tot vandaag. Dit verwijst naar de boeiende lezing Sport en spel in woord en beeld: van Pieter Bruegel tot vandaag door em. prof. Roland Renson, over hoe sport- en spelvormen ons taalgebruik doorspekken. We zijn ons vaak niet bewust van de oorsprong van uitdrukkingen als bikkelhard, stokpaardje of ophoepelen. Die werden al in 1560 door Pieter Bruegel uitgebeeld in zijn werk Kinderspelen. In de 17de eeuw werden sport- en spelvormen dan weer vaak afgebeeld in een moraliserende context: voor iemand een lans breken, een scheve schaats rijden, iemand een loer draaien enz. Ook de moderne sporten, overwegend in de 19de eeuw uit Groot-Brittannië overgewaaid, hebben ons taalgebruik verrijkt: iets affluiten, op de man spelen, een slag onder de gordel enz.
Praktisch:

  • dinsdag 19 maart om 20 uur (deuren 19.45)
  • Sportimonium
  • inkom: € 8 p.p., incl. consumptie en bezoek vaste tentoonstelling
  • gebruik parking van het domein: € 4

Inwoners van Zemst, jong en ouder(s), kunnen het Sportimonium gratis bezoeken.
Deze lezing is een samenwerking van de afdelingen Elewijt en Zemst-Eppegem-Laar van het Davidsfonds, heemkundige kring de Semse en het Sportimonium.

Gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019 17.19 uur