Jongerenwelzijn

Wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke gezinssituatie kan je best contact opnemen met een hulpverlener die je wegwijs maakt in het jeugdhulpverleningsaanbod in Vlaanderen. De hulpverlener kan de situatie mee opvolgen. Je kan best contact opnemen met een CAW of JAC, Kind en Gezin of CLB.

Intersectorale toegangspoort jeugdhulpverlening Vlaanderen

Binnen de jeugdhulpverlening is er de laatste jaren heel wat verandert en wordt er een onderscheid gemaakt tussen rechtstreeks en niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. 

Rechtstreeks toegankelijke hulp kan zijn; een individuele- of gezinsbegeleiding bij een JAC, CAW, CGG (centrum geestelijke gezondheidszorg), thuisbegeleiding, ...

Niet-rechtstreeks toegankelijke hulp kan zijn; opgelegde gezinsbegeleiding (ook wel contextbegeleiding genoemd), opgelegde thuisbegeleiding, plaatsing in een opvangcentrum voor kinderen of jongeren, ...

Een aanvraag voor niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp gebeurt in principe door hulpverleners (van een CAW, een CLB, Kind en Gezin, de huisarts, enzovoort). Ze richten deze aanvraag aan de ‘intersectorale toegangspoort’.
Die aanvraag aan de toegangspoort moet goed worden voorbereid, gemotiveerd en opgevolgd. Uitzonderlijk kunnen cliënten zelf een aanvraag doen.
Vooraleer een hulpverlener een aanvraag doet bij de toegangspoort, is de vraag om hulp al besproken met de jongere zelf en eventueel met zijn ouders of opvoedingsverantwoordelijken.
Zij zijn samen van mening dat de eigen mogelijkheden en die van de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp onvoldoende zijn om een volledig antwoord te bieden op hun hulpvraag.

In de intersectorale toegangspoort werken twee teams:

  • het team indicatiestelling
  • het team jeugdhulpregie 

Het team indicatiestelling onderzoekt de hulpvraag. Dit team vertrekt van de informatie uit de aanvraag en bepaalt welke hulp het meest geschikt is (kiezen als het mogelijk is voor de minst ingrijpende hulpverlening).

Het team jeugdhulpregie zoekt samen met de minderjarige, zijn ouders en de contactpersoon naar het meest passende en beschikbare hulpaanbod.

Intersectorale toegangspoort Vlaams-Brabant - Brussel

Tel: 016 66 60 00

Mail: ITP.vlaamsbrabant@jongerenwelzijn.be 

Voor meer informatie:
www.wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn

Brochure ‘Jij en de intersectorale toegangspoort’:
www.wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/assets/docs/publicaties/jongerenbrochures/itp/jij-en-itp_nl.pdf

Maatschappelijk noodzakelijke hulp

Sommige situaties zijn zo onveilig of bedreigend dat het een maatschappelijke plicht is om op te treden, ook als de jongere of zijn ouders dat niet zien zitten. In zo’n situatie kan je terecht bij een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) of een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg (OCJ).

www.wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/jeugdhulp/ondersteuningscentrum-jeugdzorg/

Ondersteuningscentrum Jeugdzorg (OCJ)

Het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is een overheidsdienst en maakt deel uit van het agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse Overheid. Het agentschap staat in voor:

  • vrijwillige en gedwongen hulpverlening aan kinderen en jongeren in problematische leefsituaties;
  • opvang en begeleiding van jongeren die een als misdrijf omschreven feit gepleegd hebben.

Het OCJ onderzoekt ook of er sprake is van verontrusting of maatschappelijk noodzaak in een situatie. Een verontrustende situatie is wanneer de ontwikkelingskansen van een kind of jongere in het gedrang komen of als de psychische, fysieke of emotionele integriteit wordt aangetast (mishandeling of misbruik).
Ze kijken na welke diensten al betrokken zijn of betrokken kunnen worden om het gezin vrijwillig verder te helpen. Als dit niet mogelijk is, zal er via de gerechtelijke of gedwongen weg hulp opgelegd worden. Pas daarna beslist het OCJ of het een formeel onderzoek maatschappelijke noodzaak opstart of zal doorverwijzen naar andere hulpverlening.
De taken van het OCJ worden uitgevoerd door consulenten. Elke consulent volgt de situatie van een aantal jongeren persoonlijk op. Beslissingen gebeuren door het hele team van consulenten binnen het OCJ. Deze gedeelde besluitvorming zorgt ervoor dat de hulpverlening die een jongere krijgt, niet afhangt van de mening van één persoon.
Zolang de hulp via het OCJ loopt, is het nog steeds vrijwillige – buitengerechtelijke – jeugdhulp, dus met het akkoord van de jongere en zijn ouders. Maar een jongere of ouder kan niet zomaar beslissen om de hulp te veranderen of stop te zetten. Daarover wordt samen beslist in onderling overleg.

Meer informatie kan je vinden in de brochure ‘Jij en het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg’:

http://wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/assets/docs/publicaties/jongerenbrochures/ocj/jij-en-ocj_nl.pdf

Brochure ‘Jij en de jeugdrechtbank’:
www.wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/assets/docs/publicaties/jongerenbrochures/jeugdrechtbank/jij-en-sdj_nl.pdf

Contactgegevens OCJ Vlaams-Brabant en Brussel:

OCJ Leuven
Diestsepoort 6 bus 53
3000 Leuven
016 66 51 30
ocj.leuven@jongerenwelzijn.be

OCJ Halle-Vilvoorde
Leuvenseplein 12 bus 2
1000 Brussel
02 211 35 60
ocj.hallevilvoorde@jongerenwelzijn.be

OCJ Brussel
Leuvenseplein 12 bus 2
1000 Brussel
02 211 35 60
ocj.brussel@jongerenwelzijn.be