Gamen

Gamen is iets wat je altijd en overal kunt doen, op je gsm, tablet, laptop of pc. Gamen kun je alleen doen, met vrienden of online met mensen die je nog nooit hebt ontmoet.
Sommige mensen brengen zoveel tijd met gamen door dat ze zonder niet meer kunnen functioneren. We spreken dan van een gameverslaving. Zo kunnen bepaalde bezigheden zoals gamen, gokken, internet, ... als een drug werken.
Maar wanneer spreek je nu over een gameverslaving?
Als het gamen ten koste gaat van je normale leven, zowel thuis als op school, je werk of je vriendkring en er weinig of geen controle meer is over het speelgedrag. Het gamen heeft je zo hard in zijn greep, dat je wel moet spelen. Je gezondheid kan er onder gaan lijden: je verzorgt jezelf misschien minder of krijgt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, gespannen spieren, pijnlijke ogen,…
Ook naar je omgeving toe kan je anders gaan reageren. Je gaat minder of niet meer deelnemen aan activiteiten met vrienden, de sportclub of jeugdbeweging. Je verliest je interesse in school, werk, vrije tijd,… Je reageert misschien wel wat korter van stof naar de mensen in je omgeving en voelt je heel gespannen.
Als je denkt dat je een gameverslaving hebt, dan kan je professionele hulp zoeken. Ga eens langs bij het JAC om je mogelijkheden te bespreken. Blijf er alvast niet mee zitten en praat erover, hoe moeilijk dat ook is. 

Minder gamen of stoppen met gamen is best lastig. Misschien heb je het al enkele keren geprobeerd en is het niet gelukt. Toch is het mogelijk. Misschien kunnen deze tips je al op weg helpen:

  • zorg ervoor dat je nog voldoende eet en slaapt
  • laat het gamen je verantwoordelijkheden voor school of werk niet overnemen. Hou het gamen voor je vrije tijd.
  • Denk na over je speelgedrag als je merkt dat je omgeving (ouders, familie, vrienden, school, sportclub,…) zich zorgen begint te maken. Maak eventueel samen met je ouders afspraken over de tijd die je aan het gamen mag spenderen. Probeer deze afspraken voor jezelf zoveel mogelijk te respecteren. Stel bijvoorbeeld een bepaalde tijd in op je gsm of wekker en rond je game af als het alarm afgaat. Op die manier kan je je speelgedrag onder controle houden. Als het alarm afgaat, is het tijd om iets anders te doen.
  • Hou het gamen plezant en laat het niet komen tot ‘moeten’ spelen.
  • Als je denkt of merkt dat het gamen uit de hand loopt, blij er dan niet alleen mee zitten. Spreek erover met iemand en zoek indien nodig professionele hulp. Het kan helpen dat je bij iemand terecht kan, zeker op momenten dat je het moeilijk hebt.

Meer informatie over gamen en een zelftest kan je vinden op www.druglijn.be.

Je kan anoniem terecht bij de druglijn op het nummer 078 15 10 20 van maandag tot vrijdag van 10 tot 20 uur (skypen kan ook, kijk voor de mogelijkheden op de website).
Je kan mailen en chatten met de druglijn. Aanmelden voor de chat doe je via de website en is mogelijk op maandag van 15 tot 18 uur, woensdag van 14 tot 17 uur en vrijdag van 15 tot 18 uur.

De druglijn is gesloten op wettelijke feestdagen, 11 juli en 26 december